Mycket nytt...

I dag har det hänt många nya saker i Emmas liv. Bland annat har hon varit nere på mammas jobb och hälsat på samt handlat en nattlampa på Babyproffsen - en med Snövit på.

Hon har också testat att sitta i sin babysitter (som hon fått i present av mormor och morfar) för första gången, det gjorde hon medan mamma lagade mat. Men speciellt intresserad av matlagning var inte lilltjejen. Tog inte mer än några minuter innan hon somnade - hann i alla fall ta en bild innan ögonen föll igen. (nedersta bilden)

I går kväll var det dock livat värre. Då provade Emma sitt färgglada babygym och det tyckte hon var kul, speciellt när hon boxade till de roliga figurerna så de gungade. (bilden nedan)

I dag fick också Emma sin första post - en avi med ett paket från kompisen Emmy i Stockholm. Det var en fäggrann snuttefilt, som hon ska leka med tills hon och Emmy träffas och kan leka tillsammans. De skiljer ju bara nio månader mellan töserna.

En annan sak som hänt i Emmas liv är att hon helt plötsligt börjat äta - ofta. De tförsta två dygnen sov hon mest, men mnu har hon fattat grejen med mammas bröst och vill ofta snutta på den goda mjölken - annars blir hon kinkig.


Hej och hå vad det går ...


En trött liten tjej i köket. "Det är roligare att äta än att laga mat", tänker hon säkert!

Tre dagar gammal...

I går kom Emmas farfar, farmor och gammelmormor på besök. Emma sov nästan hela tiden. I dag kom gudmor Jessika och hälsade på med sin man Lillis och dotter Isabella - även detta besök sov sig Emma igenom. Ingen social tjej än så länge alltså.
Så fort gästerna gått i dag så vaknade hon och vi testade att lägga henne i det nya lekgymet som hon fått av mormor och morfar. Det gillade Emma. Alla färgglada figurer och ljud som skapades när hon sparkade runt...
Här är en bild på den tre dagar gamla prinsessan:


En vecka för tidigt...


Familjen Ekstrand

Så var hon här, vår efterlängtade lilla prinsessa Emma Matilda Ekstrand. Hon hade bråttom ut i världen och valde att komma på dagen en vecka innan beräknad födelsedag. Vattnet gick klockan 01.30 på natten mot den 25 september och en timma senare kom värkarna. Efter att ha ätit mackor och druckit thé vid  tre la vi oss för att försöka sova igen, men värkarna tilltog - så det var bara att kliva upp vid sex, äta lite mer frukost och sedan duscha innan det bar av till bb. Skrevs in klockan 08.10 och var då redan öppen 5 cm!
Dock dröjde det ända till 17.52 innan hon kom till världen. Allting gick verkligen jätte bra - trots att värkarna minskade i styrka framåt eftermiddagen och jag fick värkstimulerande dropp...

Här är några bilder från Emmas första tid på denna jord:


Några minuter gammal...


En nyfiken liten tjej, så nyfiken på var hon hamnat...


En stolt pappa...


Första bilden hemma på Hjälmshultsgatan - 20 timmar gammal.


Nu har bettinglistan tagit fart

Nu är bettinglistan - om när barnet ska komma - igång. Så här ser den ut.  (vad personen blir till barnet inom parentes).
Uppdaterar listan när nya datum tillkommer. Vinsten är äran att ha bettat helt rätt - eller närmast i alla fall! ;-)

Lelle (blivand pappa): 29 september klockan 04.50.
Tror att det blir en pojke

Hasse
(blivande morfar): 29 september klockan 17.15.
Tror att det blir en flicka

Kerstin (blivande mormor): 1 oktober klockan 13.54.
Tror att det blir en flicka

Linda: 1 oktober
klockan 18.00.
Tror att det blir en flicka

Birgit (gammelmormor): 1 oktober klockan 23.10.
Tror att det blir en flicka.

Åsa: 2 oktober klockan 18.24.
Tror att det blir en pojke som väger 3604 gr

Dan: 3 oktober klockan 03.57.
Tror att det blir en pojke som väger 4350 gr

Kattis
(blivande mamma): 4 oktober klockan 05.26.
Tror att det blir en flicka

Bosse (blivande farfar): 4 oktober klockan 15.45.
Tror att det blir en pojke

Anneli: 6 oktober klockan 03.12.
Tror att det blir en pojke (men hoppas på flicka) som väger 3780 gr

Lotta C:
10 oktober klockan 14.42 
Tror att det blir en pojke ("En fotbollskille")

Monica
(blivande farmor): 10 oktober klockan 19.50.
Tror att det blir en flicka

Anna Nabb: 11 oktober
klockan 14.45.
Tror att det blir en pojke som väger 3 850 gr.

Patrik: 12 oktober
klockan 07.10.
Tror att det blir en flicka som ska heta Karin (?)

När kommer bebisen?

Pratade med Linda i telefonen i går och hon tyckte att det var dags att börja betta om när bebisen ska titta ut. Så vill ni vara med och slå vad (vinsten är dock bara äran...) så skriv vilken dag och tid ni tror. Sedan lägger jag ihop en lista som jag uppdaterar här på bloggen. Kan ju berätta, för er som inte redan vet, att beräknad förlossning är den 2 oktober... dvs om 13 dagar!!!

Var hos barnmorskan i dag och så här ser mina nya siffror ut:
Vecka: 38+1
Vikt: + 11,3
Blodtryck: 110/70
Hjärtslag: 140
Sf: 35 cm
Uppskattad vikt på bebisen just nu: 3,3 kilo

Vecka 39

Går in i vecka 39 i dag och har exakt två veckor kvar till beräknad förlossning nu... men bebisen får gärna komma NU! Ska till barnmorskan i morgon klockan 11 och då ska jag höra vad hon tror och säger.
Känner lite obehag nu, känns som knivar "där nere" när jag promenerar och sammandragningarna kommer allt oftare. Sedan är ju bebisen fortfarande helt galen och rör sig hur mycket som helst - hela tiden. Men, nej, jag klagar inte. Jag har haft en otrloligt lätt graviditet och inga som helst komplikationer - så det här kan jag ta. ;-)


Så här står det om denna vecka på gravid.se:

 

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Vill du tjuvtitta på vad som komma skall, besök gärna Småbarn.se, där du kan fortsätta läsa om fakta, utveckling och diskussionsgrupper.

 
 
 
 
 

Fast i Traderaträsket

Nu har även jag hamnat i Traderaträsket... och det är riktigt kul! :-D
Barnkläder är min passion och då de danska märkena IdaT, Katvig och Molo.
Något Moloplagg har jag dock inte lyckats vinna ännu, tycker att de blivit för dyra. IdaT och Katvig har jag däremot kammat hem några vinster ifrån. Älskar färgerna, mönsterna och att det de är unixexplagg - då vi inte vet om det är en Emma eller Oskar som lever rövare i magen. :-D


Katvig: Den gråvita bodyn/pyjamasen är strl 62, den i mitten strl 56 pch den grön/turkosa  en 68:a.
Alla dessa tre kostade ca 100 kronor vilket är ett riktigt kap då de i butik kostar 159 kr (den kortärmade och kortbenta) och de långärmade och långbenta kring 199 eller strax över 200 kronor - styck!


IdaT: Älskar mönsterna på IdaT:s kläder, speciellt den gröna pyjamasen med foldhästarna är en riktig favorit! Bodysarna är också supersöta och i härliga färger.

Sedan är ju Lelle förtjust i Puma och självklart har vi köpt en sprillansny pumadress med skor på Tradera - till mindre än halva priset från vad den skulle ha kostat i butik. Kläderna är i strl 56 och skorna är strl 17!


Nu har jag gett mig själv traderaförbud fram tills bebisen kommer - vår byrå är nästan full med kläder redan! ;-)

Vagn och skötbord på plats

I dag har jag och Lelle fixat det sista inför bebisens ankomst. Vi har nämligen hämtat hem vagnen, skötbordet och babyskyddet. Blev en svart Emmaljunga City Cerox 360 (som vi beställde redan i början av maj), ett brevi skötbord i vitt som heter Dolly och har en badbalja under skätbädden samt en babyskyddet Acta Graco Logico S.
Monteringen av skötbordet var ett helvete - ska aldrig mer klaga på IKEA-saker och deras montering, det är ju rena rama barnleken jämfört med detta! ;-)
Nu står det i alla fall på plats och här kommer bilder på vagn och skötbord:




Ny lampa och tre tavlor

I går var jag och Lelle på IKEA och tittade runt lite och i  fyndhörnan hittade vi först en fin taklampa till bebisens rum samt ett barntyg med olika djur på som jag planerade att göra egna tavlor av.
I natt hade jag svårt att sova, vaknade titt som tätt, vet inte varför, hade inte ont eller så. I alla fall så orkade jag inte ligga kvar längre än till halv 6. Läste då tidningen, käkade frukost och började med tavlorna. Klockan åtta var alla tre klara. Så här fina blev de... (har inte bestämt vart vi ska hänga upp dem ännu, då inte alla möbler i rummet är på plats)

Tavla 1:


Tavla 2:


Tavla 3:



Nya lampan med flodhästar(?):


Jag vet att djuren på tavlorna ser lite sneda ut, men de ska vara så, har gått efter kanterna, som var raka. Vissa djur står rakt, andra lutar åt något håll...
Det blev massa tyg över, så det kansk blir fler, men mindre tavlor, eller varför inte ett örngott till en myskudde? :-D

Vecka 38

I dag går jag in i vecka 38 och det är bara tre veckor kvar till planerad förlossning nu. Det börjar kännas annorlunda i magen nu och jag hoppas det är ett tecken på att bebisen gör sig redo för ankomst. Hoppas det blir som för mamma - hon fick brorsan två eller tre dagar innan - och mig  fyra dagar efter planerat förlossningsdatum. *Håller tummarna*.

Så här står det i alla fall om vecka 38 på gravid.se:
(Det står bla att bebisen rör sig mindre - men inte den här lilla krabaten. Den är fortfarande helt galen, trots att den varit fixerad i äver två veckor!)

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Vill ni ha ett foto på bebisen i magen är det dags att passa på nu. Ett sådant foto är alltid roligt att ha i bebisens fotoalbum.

 
 
 
 
 

Bebisens rum

I dag har vi verkligen haft fullt upp, inte för att vi har behövt mest för att vi själva velat. Började ju måla i bebisens blivande rum i går - lät det torka över natten och klockan halv elva i för middags var andra varvet målat. :-) Blev så himla fint. Var dock tvugna att vänta minst fem-sex timmar innan det torkat ordentligt, så vi kunde ta bort maskeringstejpen och ställa in möblerna.  Men nu är det gjort. Gardinerna som jag och mamma sydde i vintras är strukna och upphängda, spjälsängen och bebisens klädbyrå står på plats. Sängen ska dock in i vårt sovrum de första månaderna så gästsängen får stå kvar ett tag till...
Färgen på väggarna blev som sagt åt det limegröna hållet och sedan så kommer vi att köpa wallisar när bebisen kommit och vi vet om det är en tjej eller kille.  Spjälsängen ska inte heller stå vid fönstret som den gör just nu, men så här ser rummet i alla fall ut efter dagens jobb. Rätt fint, eller hur?



I dag har det varit fint väder så vi har varit ute på en skön promenad mitt på dagen (medans vägfärgen torkade). Vi promenerade 6 kilometer - och det är mer än jag orkat med de senaste veckorna. Vi stanande dock till på Tasty House och köpte en dricka - satt en stund på deras uteservering och glodde på folk som gick förbi.
Har också hunnit med att färga eller rättaresagt tona håret brunt samt strykt  och bytt gardiner i både sovrummet och vardagsrummet. Så nu är jag helt slut! Lennart har åkt iväg för att döma en fotbollsmatch och jag ska inte göra mångas knop mer än att ligga i soffan och titta på tv. *skönt*
Hoppas ni också får en skön kväll....


Korthårig...

Så har jag varit hos frisören och blivit korthårig. Var less på min frisyr som jag haft rätt länge nu och valde därför att klippa kortare - men behålla längderna fram.  Madde är så duktig, så jag är jättenöjd. Men för att göra det hela fulländat så ska jag lägga på en brun toning för att få bort topparna där bak som fortfarande är ljusa från slingorna jag gjorde i juni.
Så här ser jag ut just nu:





Och så två nytagna bilder på magen, som växer och växer.... och växer! :-D




Nu ska jag och Lelle måla bebisens rum, så det så.... ;-)

Vecka 37

I dag går jag in i vecka 37 och har bara fyra veckor kvar till beräknad förlossning. Så nära - och spännande! Ska till barnmorskan i morgon för att se att allt fortlöper som det ska. Allt känns bra, så det borde inte vara nåt .... Längtar som vanligt efter att höra hjärtljuden. Har några frågor jag vill ha svar på osv.

Har varit ledig i snart fyra dagar och det har varit skönt. De två senaste nätterna har jag vaknat klockan ett, två, tre och halv fem - för att sedan vakna och kliva upp strax efter klockan sju! Känns då bra att kunna gå och lägga sig igen efter frukost eller mitt på dagen för att vila lite.

Så här står det om vecka 37 på gravid.se:

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

Snart kommer du också lära dig mer om blöjor och hur dessa fungerar. Redan nu kan du läsa och lära dig lite mer i Blöjguiden här på Gravid.se.

 
 
 
 
 

En månad kvar...

När jag tittar i kalendern så är det exakt en månad kvar till beräknad förlossning i dag. På mina papper från ultraljudet och från barnmorskan så står bf 2 oktober och i dag är det den 2 september! :-)

I helgen har jag och Lelle varit i Stockholm. Vi bilade upp i lördags morse och flög hem i går kväll  både bilresan och flygturen gick jättebra - bättre än jag trodde faktiskt. Bilen i körde upp var en audi A4 och den har hårda och raka säten vilket är bra för min rygg nu när jag är höggravid! På flyget behövde jag inte ens fälla bak stolen utan satt bra ändå. Det var i alla fall sista resan innan bebisen kommer - nu ska vi stanna hemma och invänta vår efterlängtade lill* plutt! :-)

I stockholm hann vi med en hel del. Vi var framma på lördag vid halv två, parkerade bilen, lämnade väskorna i övernattningsrummet och gick ut på stan. Vid halv fem var vi tillbaka i rummet och vilade lite innan vi åkte in till stan igen för att äta middag. Vi åt en supergod trerätters på Jensens - vi firade vår tredje bröllopsdag lite i förväg (är ju först i morgon, den 3 september).
På söndag åkte vi först till Kista Galleria där vi också åt lunch i deras fantastiska foodcourt (En Mezzetallrik hos turken såklart!) och åkte sedan vidare till Täby centrum. Jag shoppade bland annat ett par skitsnygga baggyjeans på VeroModa, som jag ska ha när beisen kommit. Valde en storlek större än vanligt för att vara på den säkra sida. Provade dem och de satt bra förutton magen då... ;-)
Sen åkte vi till rummet och vilade innan vi mötte Åsa på stan för att äta middag på Wok House på Regeringsgatan.

På måndag lämnade vi bilen och sedan åkte Lelle till Jakobsberg där han skulle äta lunch med gamla arbetskompisar. Jag själv stannade i stan för att möta upp Anneli, Linda och lille Emmy för att äta lunch. Vi valde en Thairestaurang nära Annelis jobb. När Anneli gått tillbaka till jobbet så strosade jag och Linda på stan en stund.
Klockan två mötte jag upp Lotta och Lelle utanför Åhléns - så gick vi på Mojo och fikade.
Var riktigt trevligt att hinna träffa alla vänner en sista gång innan beisen kommer! :-)

Eftermiddagen och kvällen ägnades till att strosa på stan och sedan ta flygbussen till Arlanda. Flyget gick 21.30.

I dag har jag tagit det lugnt, ätit frukost, läst tidningen  och somnat om... medan Lelle städat hela lägenheten... vilket jag inte får hjälpa till med längre. :-) Nu ska jag i alla fall bädda och sedan ska vi handla lite mat och även åka ut på IKEA för att köpa lite förvaringslådor till våra cd-skivor nu när vi sålt vår bokhylla.
Hoppas ni också får en trevlig dag!

RSS 2.0