Trevlig Valborg!

image221

Önskar alla en trevlig Valborgsmässoafton och första maj!

Ps. Och ett stort grattis till mamma och pappa på deras 38:e bröllopsdag!

Vecka 19

Går in i vecka 19 i dag och har känt bebisen "buffla" runt i magen hela morgonen. Skum känsla! :-)
Så här står det om v 19 på gravid.se:

 

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

 
 

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.


Foto från vecka 19
från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till.

 
 
 

Rensat i förrådet

I kväll var ingen rolig kväll... kom hem från jobbet och gick sedan ner i förrådet. Har ju haft vattenläcka där - igen. (hände för någon dag sedan...)
Så för andra gången på fyra månader rensade vi - och det tar tid att tömma kartonger, slänga det blöta och fuktiga och sedan packa om allt som klarat sig. Vi gick ner strax efter 18 och var klara just efter 21. Pust!
Höjdpunkten var att få slänga sig i soffan och titta på Desperate housewives! :-)

I morgon är ledig dag, så jag slipper vakna av en väckarklocka. Det vi planerat för är att åka ochhandla och sedan kommer Jessica, Lillis och Isabella på middag! *kul*

Derby

Jag får följa med på fotbollen ändå. Var på HIF-Malmö FF förra året också. Det är alltid kul!
Just nu ärdet massor av poliser i stan, helikoptrar och piketussar som snurrar runt. De tror på supporterbråk. Vi får väl se...
Jaja, det var bara det jag ville säga ...

... och så kom sommaren!

I dag har det varit underbart väder. Just nu, när klockan är 17.18 står termometern på +23,8 grader ...
Cyklade hem från jobbet i t-shirt, en tunn kofta och mina trekvartsjeans - och svettades!
På lunchen gick alla vi fyra som jobbade på Olsson's skafferi och käkade. Vi satt ute på deras soldränkta uteservering och njöt av god pasta. (på jobbets bekostnad dessutom!) :-)

Vädret ska dessvärre inte hålla i sig, men ända vara ganska bra. Hoppas bara Valborgsmässoaftonen blir lite varmare i år än förra. Då var det kyligt när vi vandrade ner till majbrasan nere vid Pålsjö krog.

I dag är det derby på Olympia. HIF möter Malmö FF klockan 20. Lelle ska dit, men inte jag. De som vi brukar låna ett extra kort av ska självklart gå på denna heta match i detta underbara väder! I stället ska jag vara hemma, ligga i soffan och kolla på tv. Ganska skönt det också! ;-)

Hoppas ni också får en bra kväll!

Äventyr

I går överraskade min älskling mig med en resa till Växjö. Låter kanske inte så roligt, men det var det! 
Han hade bokat rum på Stadshotellet och vi skulle vara där över natten. Han bjöd även på lunch och en supergod middag på Harry's på kvällen. Allt detta var en lite tidigt födelsedagspresent!

Jag har aldrig varit i Växjö och blev faktiskt glatt överraskad av stan. Gågatan var hur lång som helst och hade massor av affärer. Restauranger fanns det gott om - och så fanns det en jättemysig sjö mitt i stan. Att vädert sedan var underbart, dvs strålande sol och uppemot 18 grader gjorde ju inte det hela sämre precis. inte heller att vi faktiskt fick en minisvit när vi checkade in! :-D

Lite bilder från Växjö:
image218
Vår minisvit på Växjö stadshotell.(taget från hallen)

image219
Utsikten från vår balkong... ja, sviten hade balkong - underbart!!!

image220
Lelle dricken en kaffe vid sjön efter middagen - klockan var kring halv sju och det var fortfarande varmt och skönt ute.

När vi kom hem till Helsingborg i dag, vid halv två-tiden, så tog vi en promenad i det finfina vädret. Även här var det varmt, men "bara" 15 grader då det kommer vindar från havet.

I kväll har vi bara tagit det lungt, kollat på tv och ätit god middag. I morgon är det jobb igen, men bara tre dagar, sedan är jag ledig på Valborgsmässoafton! (jobbar sedan torsdag och ledig fre, lör, sön)


Hoppas ni alla får en fortsatt trevlig helg.

Nya familjemedlemmen gav sig till känna :-)

Så spännande, jag  kände bebisen för första gången i gårkväll.
Ett diffust,men tydligt sprattel när jag låg och läste på kvällen - precis mitt emellan troskanten och naveln och det är väl där lill*n ska ligga just nu! Trodde först inte det var bebisen, men så buffade jag til magen lite och då sprattlade det till igen! Underbar känsla!!!

Nu ska jag hoppa i duschen och sedan ska jag och Lelle ut på äventyr. Berättar mer om det i morgon.

Vecka 18 i dag

I dag går jag in i vecka 18. Så här står det om denna vecka på gravid.se:

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Varsamma samlag under graviditeten är helt riskfritt, men kontakta din MVC om du är orolig.

Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.

Ofta görs en ultraljudsundersökning i vecka 16-19, det görs dock inte alltid för de som gör NUPP-test i vecka 13.

 
 
 
 
 

Tack för edn sovmorgonen!

Jaja, här sitter jag och klockan är 05.37 - och jag är ledig. Tog ledigt för jag vill eh alite sovmorgon ochs edan njuta av det fina vädret. Men icke.
Klockan 05.22 knackade på vår ytterdörr, där står en av våra grannar och säger att källaren står i vatten igen - ja, igen. Vi hade ju för tusan en lika stor vattenläcka dagrna innan jul där  många av våra grejer i förrådet förstördes. Så nu har det alltså hänt igen, bara fyra månader senare. Faaan!
Pumpa ut vattnet och i eftermiddag/kväll är det väl bara att gå igenom förrådet igen - alla lådor och klädgarderober - och hoppas att inte alltförmycket förstörts!!! 
Försäkringsbolaget kommer inte att tro oss...

Lelle är med i styrelsen och den alla vänder sig till om det är nåt... varför jag sitter här och inte är där nere och hjälper till? Nä, kännermig bara ivägen när alla andra ränner där och ändå inte gör något vettigt.

En sak har detta lärt oss i alla fall - vi ska köpa gummistövlar. Nu får Lelle vad i vatten - igen - i tennisdojjor!

Lite bilder...

Nu har våren kommit och det med besked. Ända sedan i fredags har det varit sol och över 10 grader varmt.
I går var det +16 när jag kom hem från jobbet. Tyvärr har de lovat lite sämre till helgen, men jag kanske hinner njuta lite av vädret ändå, för  jag är nämligen ledig torsdag, fredag och lördag!

Här kommer lite vårlika bilder från denna vecka:

image214
Rhododrendron i blomm utmed Hälsovägen...

image215
En kaffe i Norra hamnen...

image216
Påskliljorna börjar blomma ut...

image217
Jag på Olympia inför matchen HIF-Norrköping som tyvärr slutade 2-2 då Norrköping gjorde mål i 90:e minuten!

Nu ska jag i väg till sjukhuset,ska göra ett jobb på sjukhusclownerna. :-)

Skötbordet

image213

Så här ser skötbordet ut som vi beställt - Tack Linda för att du hittade en bild som gick att ladda ner. Dynan på vårt kommer vara gul - som passar både om det blir en pojke (som Anneli och Lelle tror) eller flicka (som Linda och min pappa tror)
Det är som sagt badbalja under skötdelen som sedan plockas bort och blir en byrålåda när den inte används längre...

Beställt barnvagn...

I förmiddags var jag och Lelle på Babyproffsen och beställde barnvagn. Har nämligen fått reda på att Emmaljunga har sommarstängt hela julii och vill vi ha barnvagnen till slutet av september -början av oktober måste vi beställa nu...
Det blev en Emmaljunga city cerox 360, en sittvagn med  citykorg- dock inte grön som på denna bild utan helsvart.
image211image212
och så här ser sittdelen ut, fast svart den med!

Skötbord beställde vi också. Då vi har ett sånt litet badrum var Brevi dolly det enda som passade. Den har badbalja och kan efter sköttiden göras om till byrå för barnrummet. Vi valde ett vitt.... tyvärr hittar jag ingen bild på den just nu. Får kolla senare.


Nu ska vi ner på stan och äta lunch. Hörs senare...

vecka 17

I dag går jag in i vecka 17... och fick även en tid för rutin ultraljudet med posten. Ska dit den 6 maj klockan 10.45. Ska bli så kul att se den lill* igen!

Så här står det om v 15 på gravid.se

Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.

Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Om du inte tänkt på det tidigare är det nu hög tid att börja tänka på mammakläder. Enklast och billigast är givetvis att låna något eller köpa begagnade kläder.

 
 
 
 
 

I dag var jag också på stan efter jobbet, jag gick in på h&m och handlade en jättefin turkos-blå sommarblus, en ljusblå-randig skjorta och en rosa linnekjol - alla plagg är mammakläder såklart. Har inte kunnat ha vanliga jeans på mig sen v 10... och nu börjar kula på magen växa och behöver även lite andra toppar. Kan ju inte gå omkring i t-shirts hela tiden?! ;-)

Efter det var vi på vår årsstämma med bostadsrättsförenigen på en restaurang i stan och åt en supergod italiensk buffé! Mätt som en girs är jag niu ;-)

Bokat resor

Nu har jag två resor att se fram emot - som båda är bokade och klara. Den första går till Stockholm den 9-12 maj och den andra till Luleå den 1-14 juli!

Det känns som om det var länge sen jag var i Stockholm ? var där i slutet av januari. Ska bli så kul att komma upp och träffa alla vänner igen. Ska bo första natten hos Anneli och Patrik i Upplands Väsby och de två andra nätterna hos Dan och Linda i Nacka... Längtar jättemycket!

När jag sedan åker upp till mamma och pappa i Luleå är det semester och långledigt. Ska ta fyra veckor i sommar - sparar en vecka + tre avtalsdagar och komp för att ta ut innan jag går på mammaledighet i mitten av september.

Nä, nu måste jag jobba, ska ringa polisen och kolla om det hänt nåt intressant i stan under natten och morgonen.

See ya'!

Tack...

Tack för alla gratulationer! :-)

Nu har helgen passerat, men det har inte känts som helg för mig då jag jobbet både fredag, lördag och söndag.... Vi har varit kort om folk pga sjukdommar så det har varit lite småstressigt, men gått bra ändå.
I dag är det måndag och jag har ännu en dag-vecka att se fram emot. I dag börjar jag dock kl 10 då jag har en intervju halv fem och kommer jobba över en timme eller så. (till 18.30 kanske)

I veckan händer inte så mycket mer än än jobb och tv-tittande samt att vi har årsmöte med bostadsrättsföreningen på onsdag kväll. Ser fram emot det för vi kommer även i år att bli bjuden på mat på en av stans lyxigare krogar. ;-)

Nä, nu ska jag hoppa in i duschen och sen jobba....
So long.

Äntligen tillbaka....

Så, då är det dags att ta tag i bloggandet igen. Har varit tyst ett tag, jag vet.... men jag har liksom inte haft lust eller ork att skriva. Mycket har hänt och det är väl dags att berätta för alla som inte redan vet: Jag är gravid! I början av oktober (planerat till den 3:e än så  länge) blir jag och Lelle föräldrar. Vilket betyder att jag är i v 16, dvs fjärde månaden redan!
Magen har börjat puta och i går berättade jag det för mina arbetskamrater.... De tyckte det var oförskämt av mig att hålla på en sån underbar nyhet så länge! :-)

Så här står det om v 16 på gravid.se:

Din midja börjar försvinna, och ett tips för att behålla de vanliga kläderna några veckor extra är att trä genom ett gummiband som extra ögla i knapphålet och sedan knäppa gummibandet runt knappen!

Ditt barn är 108-116mm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 100g. Nu är barnets armar och ben färdigbildade och lederna fungerar. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas ossifikation. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Är det ditt första barn så dröjer det oftast några veckor till innan du känner att det sparkar.

Det går nu att avgöra barnets kön med hjälp av ultraljud. I fostervattnet finns celler och kemiska ämnen från barnet. Dessa kan fångas upp vid ett fostervattensprov och kan ge viktig information om barnets hälsa.

 
 
 
 
 

Jag har ännu inte känt bebisen men det kommer nog om nån vecka. Brukar ju ta längre för förstföderskor - då vi inte riktigt vet hur det känns.... ;-)
Vi har också bestämt att INTE ta reda på vad det är för kön vid ultraljudet om 2-3 veckor. Men min pappa är dock säker på att det är en tjej medan Lelle tror att det är en kille, så nu har de slagit vad 500 spänn! Hahaha!

Om vi sett pyret? Jo´rå, vi har varit på två ultraljud redan, ett i v 9 och ett i v 14. Första gången såg h*n ut som en alien med stumpar till armar och ben och ett gigantiskt huvud. Andra gången sprattlade h*n hejvilt med både armar och ben och man såg tydligt hjärtat, kissblåsan, ryggraden mm. Fantastiskt att se!

Nä, nu ska jag vila mig lite. Har varit på konferens i Ånhult över natten och gick inte och la mig förrän 02.30 (de andra partade till 05.30!!
Men vi hörs snart igen, kommer inte att ta lika länge som sist. I promise!

RSS 2.0