Vecka 32

I dag var jag hos barnmorskan och att såg bra ut. Hon sa dock att sf-måttet (livmodern) bara vuxit ca 0,5 cm på två veckor. Hon trodde det berodde på att bebisen låg på tvären i dag, vilket kan föra måttet mindre. Hon mäter det om två veckor igen och har det inte blivit större så blir jag skickad på ett tillväxtultraljud. Hon frågade om magen vuxit - och det har den verkligen gjort den senaste veckan. Att magen växer och att babisen sparkar och bökar runt så mycket som det gör just nu är också ett gått tecken - så vi hade minsann inget att oroa oss för. *skönt*

Så här såg mina siffror ut denna gång:
(Förra gångens inom parentes)

Blodtryck: 100/60 (110/60)
Vikt: +7,8 (6,7)
SF:
29 (28,5)
Hjärtljud: 150 (136-138)
Järnvärde: 118 (110)

I dag går jag in i vecka 32, och det är ganska precis 8 veckor kvar till beräknad förlossning. *spännande*
Så här står det på gravid.se om vecka 32:

Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

 
 

 

 
 
 

två dagar kvar...

... till helgen. Har jobbat tre dagar och det är bara två till tills det är helg! Tiden har gått fort trots att det varit lugnt på jobbet. Det är bara jag J och G som jobbar - vi har bland annat bokat in jobb, spånat fram jobbidéer, tagit fram grejer inom både inom nöje och sport som händer hela året - blir lättare när vi väl börjar göra tidning igen på måndag.

I morgon klockan nio ska jag vara hos barnmorskan, ska bli kul att se hur mycket jag gått upp i vikt sedan jag var där för två veckor sedan (magen har blibit mycket större sedan dess), se om järnvärdet gått upp efter att jag börjar äta två järntabletter och såklart att höra bebisens hjärtljud! :-)

På lördag är vi bjudna på bröllop. Det är Lelles barndomskompis Henrik som gifter sig med sin Anna. De ska ha bröllopet hemma, ute på deras enormt stora terrass. De har lovat regn på förmiddagen, men sol efter lunch. Hoppas SMHI håller sin prognos...

Återkommer med bilder efter helgen...

Jobbångest

Så där ja, då har fyra veckors semester passerat och det känns som om det var i går jag sa trevlig sommar till kollegorna på redaktionen. I morgon halv nio sitter jag på min plats igen. Mycket nytt är på gång och det känns skönt att ha två veckor på sig innan tidnigen börjar komma ut igen - i nytt fodral... och innehåll. Känns både konstigt och lite spännande.

Det har varit varmt i en hel vecka nu och det är inte speciellt skönt. Termometern dallrar på +30-graders strecket varje dag och jag klarar verkligen inte av att vara i solen. Skum känsla, jag som annars brukar jaga solbrännan och älskar att vara på stranden. Nu är jag helst inne med nedrullade presienner eller sitter i skuggan och njuter när vindpustarna kommer.
Jag och Lelle har dock varit nere på Helsingborgsfestivalen alla tre dagarnan, eller kvällarna rättaresagt. Vi har vandrat omkring bland marknadsstånden, tittat på folk och lyssnat på lite musik. Ganska trevligt faktiskt.

I går tvättade jag bebisens påslakan och lakan samt spjälskyddet... måste ju ha något att göra när alla andra är ute i det fina vädret. I dag, om bara två timmar ska Lelle ut och döma fotboll och jag ska fixa naglarna, som inte fått mycket omtanke i sommar. Sedan ska jag ligga och kolla på tv tills han kommer hem igen vid två-tiden.

Hoppas ni också får en bra dag.... och vecka!

Bara nio veckor kvar....

I dag går jag in i vecka 31. Shit vad tiden går snabbt... börjar jobba igen efter semester nu på måndag och ska jobba fem veckor innan jag tar komp och ytterligare semester hela september och sedan är det dags för mammaledighet. Herregud! :-)
Jaja, vecka 31 alltså och nu börjar det verkligen kännas att jag är gravid. Jobbigt att knyta skorna (har visserligen varit jobbigt nån vecka redan), har ont i höfterna och sover därför dåligt om nätterna. (Hade detta alldeles i början av graviditeten också). Halsbränna, men bara då och då. Har sluppit den i fyra dagar nu och det känns ju underbart! :-)
Ska till barnmorskan den 31/7, dvs på torsdag nästa vecka... och då har jag säkert gått upp närmare nio-tio kilo. Sist jag var där, den 17/7 hade jag gått upp nästan 7 kilo och man ska ju normalt gå upp ca 400-500 gram i veckan - och jag har ju följt alla kurvor som går att följa hittills, så jag följer nog denna med. ;-)

Men som sagt, jag mår bra och njuter av sista veckan på semestern. Vad annat kan man göra med dryga 20 grader och sol ute?

Så här står det på gravid.se om vecka 31:

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent. Mer info om Profylax får du här.

Titta gärna i vår avdelning med lite speciella produkter för gravida och föräldrar Nyttigt & Roligt, här kan hitta lite annorlunda produkter. Vissa väldigt nyttiga och vissa mest roliga!

 
 
 
 
 



Så här ser min magen ut (bilden är tagen den 19/7). Naveln har ännu inte poppat ut, och kommer nog inte att göra det heller - den är ju så himla djup i vanliga fall....

bilder från Köpenhamn & Stockholm

Det har varit eh händelserik vecka, har hunnit med att vara i både Köpenhamn och Stockholm. Här kommer lite bilder från båda ställena.

Emmys namngivelsefest var en trevlig tillställning. Linda och Dan hade ordnat så fint i lokalen och sommarbuffén, men norrlandstema, var fantastiskt god. Likaså tårtan! Mest bedårande var ändå lilla Emmy i sin lilla sjömansklänning. Hon blev välsignad av farfar Sören ute i det vackra vädret- + 27 grader och strålande sol!

 
Uteservering på Ströget


Vacker regnbåge över sundet


Grillmästaren Patrik Sandberg


Oreo madness på Fridays (Jag & Åsa)


Jag & Lelle på väg på namngivelsefest


Mamma Linda, lilla Emmy & pappa Dan

Vecka 30

Oops, nu var det visst en vecka och en dag sedan jag uppdaterade här... inte något annat att skylla på än att jag har semester! :-)
Kom hem från Luleå i måndags kväll, var i Danmark (Hilleröd, och Köpenhamn och Bakken) i onsdags och åkte upp till Stockholm i går efter att jag varit hos barnmorskan och gjort glukosbelastningstestet. Det var inte alls så äckligt som alla sagt, kan bero på att jag varit fastande helt och håller (även utan vatten) sedan kvällen innan klockan 20 och att jag var sååå törstig. Hade inte diabetes och alla värden såg bra ut - förutom järnvärdet som gått ner från 130 tilll 110 sedan inskrivningen. SÅ nu blev jag ordinerad två istället för en järntablett om dagen.

Var hos Anneli, Patrik och barnen på middag i går, vi åt och pratade och hade trevligt - precis som alltid! I dag är det shopping och stan som gäller samt middag med Åsa i kväll på någon restaurang i stan.

Gick ju in i vecka 30 i onsdags och så här står det om just den veckan på gravid .se:

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten. Mer information om föräldrapenning och ledighet hittar du på våra sidor om föräldraförsäkring.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Undrar du vad som händer om du blir täppt i näsa eller förkyld? Se gärna våra faktaavsnitt om Mammas mat & hälsa, där vi bl a har info om förkylning förkylning / snuva och värk / huvudvärk. Vi har även mycket mer info bland våra faktaavsnitt!

 
 
 
 
 

Hej hej...

Nu har jag varit uppe i Luleå i en vecka och en dag. Tiden går fort och vi har hunnit med en hel del. Vi har bland annat annat varit uppe i vår stuga i Ekfors, varit på farmors 90-årskalas och träffat hela tjocka släkte samt hälsat på Sara, Jonas, Hugo och Albert samt Sussi, Aje, Otto och Tove.
I morgon åker Lelle hem igen medan jag har några dagar kvar här uppe. Flyger hem först på måndag den 14 juli!

Unde tiden här uppe har magen varit helvild - så mycket som bebisen buffar på och rör sig nu har den nog aldrig gjort - eller så har jag bara inte känt det. I natt vaknade jag bland annat av att det gjorde ont i magen och märkte då att bebisen sträckte på sig och låg på tvären eller nåt sånt. Hade som träningsvärk i magen efter det. Detta hände vid 02-tiden och det var inte speciellt lätt att somna om efteråt.
Men som Sara säger (barnmorska som hon är): "Ett barn som rör sig mycket är ett friskt och starkt barn - det är bara bra". Så jag får tro på henne. Det är inte bara om nätterna det lever om i magen. I går när jag satt och kollade på Allsång på Skansen dansades det till musken där inne. Mest til Rock-Ragge och Rock-Olga.. Hahahahaha!!! :-D

I dag går jag alltså in i vecka 29 och så här står det om den kommande vecka på

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Det är inte ovanligt att gravida får ändtarmsbesvär som exempelvis hemorrojder, klåda eller sprickor.

 
 
 
 
 

Mot tornedalen

I eftermiddag ska vi åka till vår stuga i Ekfors, cirka en mil från Övertorneå. Vi ska bara slappa och ha det skönt i kväll och i morgon - och på söndag åker vi vidare norr ut, till min farmor som fyller 90 år. Där blir det stort kalas. Hela släkten plus massa vänner och bekanta kommer att komma under dagen. Vi får hoppas vädret håller i sig, så vi får soligt och fint när festen ska vara ute (i stort partytält)

Vad har vi annars gjort här uppe? Självklart har vi hunnit vara på stan, shoppat och ätit lunch. Köpte en jättefin Bondelid-klänning på MQ som jag velat ha hela våren -  nu var den nedsatt till halva priset. (350 kr). Även Lelle handlade, en vi kortärmad skjorta. Superfin!

I går kväll var brorsan, Monica och pojkarna här. Vi fikade, spelade spel och satt och pratade. Alltid lika trevligt!


Magen växer och mår. Bebisen håller sig relativt lugn under dagarna (inte så konstigt när det var närmare +30 grader i går) och lever om på kvällar och nätter. Ho

Vecka 28

Ja, jag vet att jag är lite tídigt ute, byter ju vecka på onsdagar, men åker tillLuleå i kväll och kommer nog inte sitta vid datorn hemma hos mamma och pappa lika mycket som hemma... så jag lägger in vad som står om kommande vecka redan i dag.

På gravid.se står följande om vecka 28:

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

 
 
 
 
 

RSS 2.0