Slappar och har det skönt

Nu har det snart gått fyra dagar av semestern och jag har mestadels slappat och tagit det lugnt. Legat och läst gamla veckotidningar, vilat mitt på dagen och varit ute och promenerat lite - bland annat ner till stan. Så skönt!

I morgonbitt i ska resväskan upp från förrådet och packas - för klockan 19.30 lyfter flyget fråm Ängelholm - först mot Stockholm och sedan mot Luleå!
Tur att sommarkläder är så tunna och lätta att de nästan inte tar någon plats alls... vet inte alls vad jag ska ha med mig, så det får bli det mesta jag kommer i nu! ;-) Hoppas vädret blir varmt och soligt - ja det får i och för sig vara hur det vill - bara det inte regnar!


Vecka 27... och semester i morgon!!! :-)

Denna vacka går jag in i vecka 27 och  det känns som om tiden bara rinner iväg. Bebisen är väldigt aktiv och sparkar hejvilt mest hela dagarna - mest på kvällarna när det är dags att sova. Även tidiga morgnar är populära träningspass för den lill*. ;-)
När jag var hos barnmorskan förra veckan hade jag gått upp 4,5 kilo och det ligger väl därikring fortfarande. Men det är väl från och med nu man börjar lägga på sig mer i vikt då barnet läger på sig muskler och fett?!

Så här står det om vecka 27 på gravid.se:

"Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Nu börjar det bli dags att fundera på om en profylaxkurs är något för dig och din partner. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför förlossningen ökar era chanser att få en fin förlossningsupplevelse. Är du ute i god tid kan du välja det kursdatum och den kursplats som passar er bäst och ni får mycket tid för träning innan förlossningen startar".

 
 
 
 
 



I dag jobbar jag sista dagen innan semestern och det känns helt underbart!. Efter semester jobbar jag bara fem veckor - varav tidningen kommer ut i tre av dem. Hur allt blir efter semestern återstår att se, för tidnigen byter inte bara namn utan även skrud. Från och med 11 augusti 2008 får vi lära oss skriva kortare texter, vi ska inte redigera längre och vi måste lära oss svara i telefonen på ett nytt sätt - med ett nytt namn. Inte nog med det, vi ska återigen lära oss nya datasystem. *Jobbigt*. Men det tabsolut råkigaste av allt är att en av oss (dock inte jag) måste sluta!

Jaja, allt det där är efter semestern, nu ser jag bara fram emot fyra underbara veckor ledigt - två uppe i Luleå och två här nere i Skåne (+ en helg i Stockholm).

5 dagar kvar...

Nu jäklar har nedräkningnen börjat på allvar. Nu är det bara fem arbetsdagar kvar och sedan är det semester. Jobbar i dag, måndag, tisdag, onsdag och torsdag - och på fredag är det leeedigt i fyra underbara veckor!. Jobbar kväll/natt i veckan, så det kommer ju att kännas som om jag är ledig ändå, då jag börjar först klockan 16! :-)

Vädret här är lite si och så - ömsom sol ömsom regn. I dag är det regn, men vi hade i alla fall tur på midsommarafton med sol och varmt!
Nu ska jag laga lunch och sedan börja jobba klockan 12 (till 21.30)

Midsommarbild



Här kommer en midsommarbild på mig och Lelle - efter lite regn och molninghet dök solen upp och det blev en fin kväll.
Hoppas ni också hade en trevlig dag - och kväll?!

Vecka 26

Hej hej...
I dag går jag in i vecka 26 och  vi har märkt att det är en riktigt stark lite krabat som bor och växer i min mage. lelle fick en rejäl kick på kinden och örat härom kvällen när han låg och lyssnade och kände. Hahaha!

Var hos barnmorskan i dag och allt såg bra ut, jag följer kurvan i det mesta, blodtrycket låg på 110/65, magen mätte 25 cemtimeter och barnets hjärtljud slog 147-152 slag i minuten. Är så härligt att höra det slå! :-)
Vikten då, jo jag hade gått upp, men bara ca 4,5 kilo och det tyckte barnmorskan var bra.

Så här står det om vecka 26 på gravid.se:


Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Nu börjar det bli dags att fundera på om en profylaxkurs är något för dig och din partner. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför förlossningen ökar era chanser att få en fin förlossningsupplevelse. Är du ute i god tid kan du välja det kursdatum och den kursplats som passar er bäst och ni får mycket tid för träning innan förlossningen startar.

 
 
 
 
 

3 dagar

Ny arbetsvecka, men bara tre dagar att jobba - känns otroligt skönt! På torsdag ska vi till Köpenhamn med jobbet, äta dricka och ha skoj. En avslutning innan semestern drar igång nästa torsdag.

Jag kan inte fatta hur snabbt tiden har gått, att det redan är dags för semester igen. Ska bli skönt att vara ledig fyra veckor, att vara uppe hos mamma och pappa under två av dem. Jag längtar verkligen jättemycket!

Efter semestern jobbar jag bara fem veckor till, tar sedan semester och komp hela september och påbröjar min mammaledighet den 29 sepetmber. Planen är att vara hemma över nästa sommar och börja jobba igen den 3 augusti. Sen får Lelle vara hemma några månader med den lill*. Har hört många pappor som överlåtit sina föräldradagar till mamman, men det skulle Lelle aldrig gå med på... ;-)

Skulle ha jobbat dag denna vecka men har bytt måndag och tisdag med O då det är EM. (jobbar i stället 13.30-22) Onsdag får han hitta nån annan att byta med, för då spelar Sverige igen!

Trots att jag kom hem vid 23 i går känner jag mig som en zombie. Bebise höll mig vaken fraa till  ett -halv två då den sparkade så hela magen hoppade. Såg ut som om den dansade breakdance där inne! Somande till slut, men vakande igen av samma rörelser vid sex-tiden... Har dock sovit en timme nyss för att orka jobba i kväll! :-)

Nu ska jag duscha och ge mig ut i det fina vädret - kanske blir jag piggare då?!

Ullared



I dag har jag och Lelle varit i Ullared och handlat. Hade aldrig varit där tidigare, bara läst om det och sett när Peter Siepen varit där i något reseprogram.... 
Det var som jag trodde, dvs mycket folk och mycket att handla. Det var dock inte så mycket folk så man blev less - vi var nämligen inne på Gekås i nästan tre timmar!
Vi handlade massor av hygienartiklar, som schampo, tandkräm, tandborstar, tabletter till diskmaskinen etc. Men mest handlade vi till bebisen. Det blev bara ett startpaket med kläder och sedan blev det bla flera bäddset, underlakan, bebiskudde, insats till badbaljan, badcape, en färgglad grej med bamse och hans vänner att hänga i vagnen mm mm. Närmare 2 000 kronor gjorde vi av med - och mycket fick vi med oss hem. Handlade även lite till mamma och pappa (barngrejer att ha uppe i Luleå) samt till Lelles föräldrar (inte barngrejer utan annat).

Såhär såg det ut i vår vagn:



Den där mätgrejen la vi tillbaks, kom på att vi kan köpa en senare... men ett och annat kom till innan vi lämnade varuhuset.
Det var inga köer när vi kom fram till kassorna, men då fanns där också 63... eller var det 68 öppna kassor!!!



Färdigshoppade och redo att åka hem!


När vi kom hem lagade Lelle mat, vi käkade och hyrde sedan den senaste Irene Huss-filmen. Blev lite besviken, var inte alls lika bra som de andra tre!

Vecka 25

Jaha, då går man in i vecka 25 i dag. Känns verkligen att magen växer och börjar vara "i vägen". Bebisen sparkar allt mer det känns allt tydligare. Nu syns det även utanpå magen ibland.
Nu har vi även vågat oss på att köpa de första babyplaggen. Det är tre små bodys och tre pyamas. Super små och söta är de! :-)

Jag mår fortfarande oförskämt bra och sover gott om nätterna. Vakar dock tidigt av sparkar, så det är en morgonpigg lkrabat som är där inne. (heller det än kvällsbebis som är uppe halva nätterna) :-)

Bara en dag kvar att jobba, sedan tre dagar ledigt - nästa vecka jobbar jag tre dagar och veckan efter det fyra dagar.... sedan är det SEMESTER!!!!!! Oj vad jag längtar!


Så här står det på gravid.se om vecka 25:

Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.

Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.

De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.

Under graviditeten är det inte heller helt ovanligt att man drabbas av halsbränna eller sura uppstötningar.

 
 
 
 
 

Helgen

Snart är helgen slut och det är dags att jobba igen. Den har varit trevlig, men gått alldeles för fort.

I fredags kom Åsa hit från Stockholm. Vi hämtade henne i Lund och när vi kom hem gjorde vi tortillaspizzor och spelade spel. Vi fick spelet "Retro" av henne i present och det var verkligen jättekul och vi kunde inte sluta spela förän halv två!



På lördag åkte jag och Åsa till Helsingör, strosade omkring i stan, besökte Kronborgs slott och åt god lunch och glass innan vi tog båten hem igen. Lelle var och dömde fotboll...

På kvällen gick vi till min arbeskompis M på trädgårdsfest. Där var nästan alla från mitt jobb + några av M:s kompisar. Vi gillade och satt ute och pratade i flera timmar.  Gick sedan hem igen och spalde lite mer Retro. :-D

Så här fina var jag och Åsa innan vi gick till M:s fest:



 I dag (söndag) har vi bara tagit det lugnt, strosat utmed havet, suttit i hamnen och fikat ... Innan Åsa åkte hem igen åt vi lax och färskpotatis!

Så summan av kardemumman: EN RIKTIGT TREVLIG HELG!

Och som ni ser på bilden har min mage vuxit en hel del denna vecka (efter att ha stått still i två-tre veckor)
Här är en närmare bild i profil:


Sjung om studentens lyckliga dar'....


I dag tar tusentals ungdommar studenten. Här i Helsingborg drar festligheterna igång klockan ett då alla klasser springer ner för Terrasstrapporna och sedan sju varv (eller vad det nu är?) runt Magnus Stenbocksstatyn. Sedan blir det kaos i stan då alla ska åka runt och skråla i sina bilar, lastbilar och andra specialinhyrda ekipage.
Mycket folk lär det bli då klockan bara är 07.10 och termometern redan är uppe i +14,2 grader (i skuggan) och inte ett enda måln syns på den azurblå himlen!

Själv tog jag stundenten 1990 - alltså för 18 år sedan. Shit vad tiden går - känns inte alls så länge sedan! ;-)

Ha en underbar dag allihopa!

Vecka 24

I dag går jag in i vecka 24 och så här står det på gravid.se:

Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Ett tips för att träna upp musklerna igen efter att du fött är det kliniskt testade träningshjälpmedlet, Axuaflex, som finns att läsa om och beställa i graviditetsshop.

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln.

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.

Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.

 
 
 
 
 

Det står lite olika längt och vikt på bebisen på de olika gravid-sajterna. På de flesta andra står att bebisen nu är 30 cm lång och väger runt 700-750 gr. (nio centimeter är ju rätt stor skillnad...) Jaja, jag följer i alla fall gravid.se!
Magen har i alla fall  växt mycket den senaste veckan och jag har fått fler kommentarer om det. Kul! Nu syns det verkligen jättemycket. örjar dock bli jobbigt att sitta rakt på en vanlig stol... då bröst och mage liksom går ihop då! Hahaha!

Nu har jag jobbat sista passet innan helgen, känns så underbart skönt att vara ledig i fyra dagar nu! Ska njuta till max av det fina vädret!
Hoppas ni också får en fortsatt trevlig kväll!

Lelle & magen

Här kommer en rolig bild på Lelle & magen. Han tycker det är bäst att ha på sig cykelhjälmen när han ska lyssna - och känna - om bebisen sparkar! Ser helt galet ut, eller hur? Hahaha!



Allt är bra med oss, jag vet att jag inte bloggat på snart en vecka. Har bara inte blivit av. Jobbat på dagarna och njutit av det fina vädret om kvällarna. I snart tre veckor har vi haft över 20-25 grader varmt. Helt otroligt!
I helgen kommer Åsa hit, det ska bli jättekul. De har lovat fint väder så vi ska vara ute så mycket som möjligt - vi är bland annat bjudna på grillfest hon min arbetskompis M på lördag. Sen hade jag tänkt att vi kanske skulle bada - har ju aldrig gjort det i Helsingborg. Har nog inte badat i Sverige på flera år (förutom i pool). Badkruka är jag! Hahaha!

Nä, snart ska vi se reprisen på Brottet och sedan sova. Bara en dag kvar att jobba innan jag

RSS 2.0