Vecka 36

Då är det dags att jobba sista dagen... kändes som om det var i går då de flesta är lediga i dag. Jag bjöd på tårta och vi hade för en gångsskull en gemensam fikastund på eftermidagen. (vi har det inte så ofta, men är väldigt trevligt när vi väl tar oss tiden att ha den.... inte ofta alla är samlade på redaktionen samtidigt heller)

I går gick jag in i vecka 36 och så här står det på gravid.se om just denna vecka:

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Då födseln närmar sig snabbt, kan det vara bra att kontrollera vad som kan vara bra att inhandla innan födseln.

 
 
 
 
 

Bebisen är fixerad...

Var ju hos barnmorskan i morse - och förutom att göra den vanliga kollen med blodtryck, kolla järnvärdet, mäta magen osv så gick vi igenom hela graviditeten. Men det gick snabbt då jag inte haft några problem alls - knappt nåt illamående, ingen foglossning...  lite halsbränna som kommit nu på slutet och ont i höfterna om nätterna. Så gick det väldigt snabbt!

Så här såg i alla fall mina siffror ut:
Vecka: 35 (34+5)
Vikt: + 9,7
Blodtryck: 100/60
Järnvärde: 131 (ska minska till en järntabeltt om dagen igen)
Bebisens hjärtslag: 145-155/minut
Sf: 32 cm
Bebisens vikt: ca 2300-2500 gr

Som ni ser så såg allt bra ut och barnmorskan sa också att bebisen är väl fixerad och inte kommer att röra sig mer (huvudet alltså) Sparkar gör den fortfarande - och rör på armar... ja på hela kroppen förutom huvudet då. :-)

Vi gick även igenom mina tankar om förlossningen, men jag sa att jag var lugn och litade på att barnmorskorna och läkarna kunde sitt jobb och gjorde det bästa för mig och bebisen. Jag sa att jag inte visste vilken smärtlindring jag ville ha utan att jag ville ta allt som det kommer vilket hon tyckte lät jättebra. Vi pratade om amning och om vilken MVC jag skulle välja efter förlossningen. Ja herregud, efter detta samtal insåg jag plötsligt hur nära förlossningen jag är egentligen. Känns verkligen jättespännande!!! :-D

Sista veckan...

Shit vad snabbt allt gått, nu sitter jag här på jobbet och har bara denna vecka kvar att jobba innan semester och mammaledighet. Känns helt overkligt! (men skööönt)
Har massa roliga jobb som ska göras, så veckan kommer nog att gå fort...  Tänkte bjuda på fika här på torsdag - få se om jag orkar bara en smarrig marängtårta?! :-)

I morgon ska jag till barnmorskan igen och mäta magen samt ta lite prover. Har nog gått över +10 kilo nu också kan jag tänka mig. Allt känns större och mycket jobbigare än tidigare.  Efter denna gång ska jag jag börja gå till barnmorskan varje vecka... känns skönt att de håller koll på en. :-)

Nä, nu ska här jobbas, ringa några samtal och boka in lite jobb.

Vecka 35

I dag går jag in i vecka 35 och det känns verkligen att det börjar närma sig. Jag får alltfler och oftare sammadragningar samt att magen verka ha sjunkit och det känns smått jobbigt att sitta rakt upp - speciellt på jobbet. Känns så ofantligt skönt att bara jobba nästa vecka också och sedan vara ledig fram till förlossningen (som är beräknad till den 2 oktober)

I två-tre nätter jag fått sova relativt bra, bara varit uppe på toa 2 gånger. Men i natt var det dags igen - fullt ös från midnatt och framåt. Vaknade vid halv två, fyra och kvart i sex av att det rörde sig hejvilt i magen. Undrar vilken dygnsrytm denna beis har egentligen? ;-)

Jaja, så här står det om vecka 35 på gravid.se i alla fall:

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

 
 

 

 
 
 

Bla bla bla...

Sitter på jobbet och borde inte blogga. Men jag har nån minut över mellan två jobb, så jag passar på. :-)
Började klockan 14 i dag, så jag jobbar kväll och slutar först 22.30. Känns ovant, har ju bara jobbat dag veckorna innan semestern och de tre veckorna efter semestern. Men det är ganska skönt nu när vi blivit av med redigeringen och inte jobbar till 00.30 längre, utan kommer hem i skaplig tid trots kvällsschema.
Nu är det bara denna och nästa vecka att jobba innan jag tar semester igen - ska bli så skönt att vara ledig hela september! Från och med den 29/9 är det föräldraledighet som gäller. :-)

I dag är det trist väder här nere, regn och ganska kallt. Men jag trotsar och har ändå på mig kjol och somrig topp! :-D
Nä, nu ska jag jobba....

Vecka 34... redan!

Ja, jag vet att jag lovad bli bättre på att blogga, men det rann ut i sanden även denna vecka. Sorry!
I dag har jag varit hemma från jobbet då jag knappt sovit nåt i natt (eller på hela veckan faktiskt). Kände att jag bara int orkade, speciellt när det blir en extra lång dag i morgon då vi ska vara i Malmö på jobb mellan klockan 14 och 18 och sedan äta middag på en fransk restaurang där.

I dag går jag in i vecka 34 och när jag var hos barnmorskan i veckan så sa hon att allt såg bra ut, hjärtljudet var fortfarande på 150, mitt blodtryck låg kvar på 100/60 och så klämde hon och kände på magen och sa att bebisen vägde cirka 2,2 kilo och låg med huvudet ner (för tillfället i alla fall) Hade inte fixerat sig!

Så här står det på gravid.se om vecka 34:

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder.

 
 
 
 
 

Vecka 33

Har varit dålig på att blogga i veckan, jag vet, men ska försöka bättra mig.
Semestern är slut och jag har jobbat i snart två veckor. Känns rätt ok, men jag längtar tills jag säger hejdå till kollegorna och får vara hemma till den 3 augusti NÄSTA år! :-D

Går in i vecka 33 i dag - känner att det trycker lite här och var i magen och mår illa lite då och då - vilket inte är så konstigt när alla organ trycks ihop uppe vid revbenen. Halsbärnnan kommer och går, känner mest av den när jag är hungrig. Novalocol är min räddning! :-)
Sover rätt dåligt om nätterna, måste upp och kissa 3-4 gånger plus att det är lite av ett projekt att vända sig från sida till sida. Att det är ett aktivt barn i magen är det inget tvivel om, den rör sig HELA TIDEN! I förrgår natt hade den en karatematch mella 02 och 03.30. Var helt omöjligt att sova då. Var lite trött på jobbet dagen efter....
Även om dagarna är den aktiv och jag känner fötter, ben och armar sticka ut lite här och var beroende på vilken ställning jag sitter i.

Cyklar fortfarande till jobbet och promenerar sedan upp för backarna på vägen hem (vilket är halva vägen ungefär) Känns skönt att få den motionen.

Så här står det om vecka 33 på gravid.se:

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.

 
 

 

 
 
 

RSS 2.0