Hos barnmorskan

I morse var jag på mitt första "riktiga" besök hos barnmorskan. (har varit på hälsosamtal och inskrivning tidigare). Allt gick bra. Jag fick massor av information och nya tider för hela sommaren - bla för att göra en glukosbelastningstest i juli. Sedan mätte hon magen - som hade vuxit som den skulle, trots att jag själv tycker den är liten och har stått still de senaste tio dagarna. :-)
Efter det lyssnade hon på hjärtat - som slog så fint: mellan 144 och 150 slag i minuten. Låter som ett litet lokomotiv! :-D

Hade tänkt gå och jobba idag, har ju varit hemma i två dagar med en rejäl förkyldning. Men barnmorskan sa att hon absolut inte tyckte jag skulle jobba, utan vila upp mig ordentligt i stället. Så, så blev det! (vilket jag är glad för, känner mig inte alls kry och har en huvudvärk som kom i går och ännu inte försvunnit!)
På söndg blir det jobb i alla fall....

Kommentarer
Postat av: Monica

Vad kul att allt gick bra. Testet du ska får göra i juli är det värsta jag gjort. Både jacke och jocke låg med hjärtslag mellan 144-160. Krya på dig.
Kram Monica

2008-05-15 @ 15:00:58
URL: http://www.mlos.blogg.se
Postat av: Kattis

Ja, jag har hört att det är hemskt... man rekommenderas att ta med sig en halv citron, för då smakar sockerlösningen bättre! Hoppas det!
Hjärtrytmen var normal, ska visst ligga mellan 140 och 160. Så det var jus könt! Spännande att se om det är en flicka eller pojke...

2008-05-15 @ 19:40:51
Postat av: Linda

Jag behövde aldrig göra det där testet! Ska väl vara glad för det...

Krya på dig och drick mycket vatten!

2008-05-15 @ 20:54:51
Postat av: A

Vad är det för jäkla test? Har aldrig hört talas om det...har det hänt så mycket på två/tre år?

2008-05-15 @ 21:04:28
Postat av: Kattis

Anneli: Det är för att de vill kolla om du är i risk -eller har fått graviditetsdiabetes. Så här står det om testet på Region Skånes hemsida:

Glukosbelastning vid graviditet
Glukosbelastningen görs på Din barnmorskemottagning. Du ska vara fastande, det vill säga inte ha ätit, druckit eller rökt innan.

Du får dricka en sockerlösning och efter två timmar tar man ett blodprov.

Är provet förhöjt, men inom ett gränsvärde, gör man om provet efter en vecka. Är det då fortfarande förhöjt får Du träffa en dietist för kostgenomgång och rådgivning. Du kommer också att cirka ett år efter förlossningen kallas till medicinkliniken för en ny glukosbelastning.

Är provet efter två timmar över ett visst värde, har Du graviditetsdiabetes och kommer i fortsättningen att göra Dina mödravårdskontroller på Specialistmödravården (SpecMVC).

Linda: Jag dricker massor - och vilar mest hela dagarna. Hoppas förkyldningen ger med sig nu - är redan less. :-)

2008-05-15 @ 22:18:50
Postat av: A

ok- men är det nytt eller är dina värden för höga eller är du i en riskgrupp?

2008-05-16 @ 07:06:07
Postat av: Kattis

Anneli: Nej, jag är inte i nån riskgrupp och nytt är det inte heller då Monica fick göra det när hon väntade Jacob och Joachim för 10-11 år sedan.
Har även hört andra som gjort det för fyra-femår sedan. Men det är väl olika från landsting till landsting. Här i Skåne MÅSTE alla göra det och så har det varit i fler år. Min chef har gjort det och hennes yngsta är nio år.
I vissa landsting erbjuds du göra det om du har diabetes i släkten....
Vi har ääven fått erbjudande om att vara med i en studie som heter "Teddy-studien" där de testar risken för barnet i magen att drabbas av diabetes. Då tar de prov från navelsträngen... men det ska vi inte vara med i, känns onödigt då ingen av oss har diabetes i släkten...

2008-05-16 @ 08:19:37
Postat av: Mamma

Kattis!
Har du glömt att Urban har diabetes??????????
Pappa har två kusiner som haft diabetes, det finns alltså i din pappas släkt.

2008-05-16 @ 10:54:00
Postat av: Mamma

Kattis har du glömt att sin kusin Urban har diabetes sedan 7 års åldern, och pappa har två kusiner som jag vet har haft diabetes. Det finns alltså i pappas släkt.
Kram

2008-05-16 @ 10:56:48
Postat av: Monica

Hoppas du får en bra födelsdag. Många grattis kramar från Jacke, Jocke, Freddan och Monica. Så grattis än en gång!
Kram

2008-05-16 @ 11:42:16
URL: http://www.mlos.blogg.se
Postat av: Kattis

Mamma, nej jag har inte glömt att urban har diabetes... men har inte en aning om att pappas kusiner har/hade det. Vet ju knappt vilka hans kusiner är/var?!

Tack Monica! (och resten av familjen)

2008-05-16 @ 15:15:02
Postat av: Linda

På Mama Mia behövde jag inte göra det för att inga tester tydde på att det barkade åt det hållet. Så det är väl olika från landsting till landsting. Som så mycket annat så är det väl en kostnadsfråga - och därmed en prioriteringsfråga.
De har säkert gjort det valet i Skåne eftersom det har blvit vanligare och vanligare med graviditetsdiabetes...

2008-05-16 @ 16:13:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0